måndag 26 oktober 2009

Stekta gröna tomater

Jag hade hur många tomater kvar på mina tomatplantor i år som inte hunnit bli röda. Jag har med stor omsorg tagit hand om mina egenhändigt uppdrivna tomater ändan sedan april. Men de vägrade bli röda i år (lite knäckande). Och med allt detta arbete så ville jag inte bara slänga dem. En av mina favoritfilmer är “Steka gröna tomater” och jag har aldrig prövat att göra det. Och för alla er som har gröna tomater hemma vill jag bara rekommendera att göra detta istället för att låta tomaterna bli röda i fönsterkarmen eller vad ni nu har för knep. För detta blev hur bra som helst! Tänk på att skär tomaterna på rätt håll. Annars blir det lätt att kärnorna åker ut…

4 portPICT4011

Ingredienser:

4 st gröna tomater
2 dl ströbröd
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 msk margarin eller smör
2 msk olivolja

Gör så här:

  • Ta fram tre skålar. Blanda mjölet, saltet, pepparn i en skål. Blanda. Vispa upp ägget i en annan och ströbrödet i den tredje.
  • Skölj och skär tomaterna i skivor (kanterna kan man slänga).
  • Nu är det att doppa tomatskivorna i mjölet, sedan ner i ägget och tillsist ner i ströbrödet. Det är väldigt viktigt att man får ägg överallt. Annars fastnar inte ströbrödet på tomaten och paneringen fastnar lätt i stekpannan.
  • Värm på oljan och lägg i smöret när oljan blivit varm. Lägg i tomaterna när smöret tystnat. Stek tomaterna på medelvärme tills de är gyllenbruna på båda sidorna.
  • Serveras med potatismos, sallad, lingonsylt och om man vill en bit panerad fisk.

söndag 25 oktober 2009

Kall avokadosoppa

Jag blev bjuden på denna soppa som en förrätt i somras. Jag tyckte den var hur god som helst och vill gärna dela med mig av detta matminne. Soppan är väldigt mäktig så det räcker med väldigt lite som förrätt. Jag har skrivit 5 dl buljong i receptet, men allt behövs inte, man får se lite till hur stora avokadon är och hur tjock eller lös man vill att soppan ska vara. Det är bra om man gör den några timmar innan den ska serveras så den hinner bli kyld ordentligt. Och det ni tänkt servera soppan ur kan vara trevligt att ha stoppat in i frysen några timmar så det är riktigt kallt när den ska ätas.

Det är en smaksak om vad man vill ha för rom också. Jag har prövat med båda och föredrar själv den svarta.

4 persP1010255

Ingredienser:
4 st avokado
2 st små schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
5 dl grönsak eller hönsbuljong
1 tsk svartpeppar
1tsk salt
1 dl turkisk yoghurt
1 citron

Garning:
4 msk turkisk yoghurt
4 skivor formfranska
2-3 msk olivolja
4 tsk svartrom

Gör så här:

  • Gröp ur avokadon och grovhacka löken och vitlöken.
  • Mixa allt med en stav mixer eller matberedare. Späd med buljong till en önskad konsistens. Mixa ner ca 1 dl yoghurt och en liten skvätt med citronsaft. Smaka av med svartpeppar och salt.
  • Skiva brödet i stavar eller kuber och stek dem i en stekpanna med lite olja i. Salta lite precis när de är lite gyllenbruna. Låt dem svalna på ett hushållspapper.
  • Servera soppan med en liten klick rom och en klick med yoghurt samt krutongerna.