måndag 10 januari 2011

Glace au four

En “Glace au four” betyder “glass i ugn”. Åh, vad gott det är! Jag kan bara säg att det tar lite tid att göra, men det är SÅÅÅÅ värt det när det är färdigt att ätas. Jag brukar vilja göra detta när det är dags för någonting lite extra. Och nyåret 2011 så var det klart värt det!
För att det ska bli så enkelt som möjligt att göra denna dessert har jag två tips.
1. att ni har en springform som ni plastar in med plastfolie.
2. Krossa daimen väl i sin oöppnade förpackning med knivens handtag. Då slipper ni ha daim i hela köket…
3. Använd en spritts när du ska lägga på marängen för att det blir snyggast så ;) Har du ingen spritts så går det lika bra att breda ut marängen med en kniv eller dylikt.

2010-12-31 20101231 - Nyår i Göteborg 077

Ingredienser:

ca:10 personer

1 paket marängbottnar
2 liter vaniljglass
100 g daim
5 msk mandellikör
500 g hallonsorbet

6 äggvitor
3 dl socker
1 citron

Gör så här:

  • Tag fram vaniljglassen ur frysen och plasta in din springform (en form med avtagbar botten) .
  • Tag fram hallonsorbeten. Den har förmågan att smälta lite snabbare än vaniljglassen.
  • Häll ur vaniljglassen i en stor bunke. Häll i din krossade daim och mandellikör. Vispa med elvispen så att det blir samma konsistens som en mjukglass har.
  • Lägg en marängbotten på botten i den plastade formen.
  • Häll över hälften av mjukglass smeten och bred ut till ett jämnt lager.
  • Skär upp sorbeten i 3x3x3 stora kuber och tryck ner i glassen. Häll sedan över den sista mjukglassen.
  • Lägg tillsist på den sista marängbottnen.
  • Lägg ett lager med plastfolie överst och ställ in formen i frysen. Låt stå i några timmar. Tag fram en skål som tål mycket värme och passar över en av dina kastruller. Häll vatten i kastrullen och låt det koka upp på spisen.
  • Häll äggvitorna, socker och citronskalet från 2/3 av citronen i skålen.
  • Sätt skålen över kastrullen och vispa med elvisp tills sockret löst sig. Känn efter då och då med fingrarna som det fortfarande känns kornigt. Är det inte kornigt längre så är sockret löst och du kan ta av skålen från kastrullen. Fortsätt vispa tills du har fått en maräng. (tips: för att veta om marängen är klar skall du kunna vända upp och ner på skålen utan att marängen trillar ut)
  • Ta ut glassen från frysen. Ta fram ett ugnssäkert fat som du vill servera desserten på. Ta ur glassen ur formen och tabort all plastfolie. Bred ut eller spritsa marängen på glassen på sidorna och på ovansidan. Ställ in i frysen med plastfolie över sig. Fram tills nu brukar jag försöka hinna med att göra dagen innan.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut glassen när ugnen är varm och ställ den längst ner i ugnen. Låt den grädda tills marängen fått gyllenbrun färg.
  • Lycka till och hoppas er blir lika bra som min brukar bli!  

onsdag 5 januari 2011

Lammstek med rostade potatisar

På nyårsafton hade vi en fantastiskt god lammstek med rostade potatisar, rödvinssås och grönsallad. Är man många till en fest så måste jag bara rekommendera er att göra detta! Må hända att det inte är den billigaste maten men det kan vara värt det då själva arbetet för tillagningen tar igen det. Jag vill tipsa er om att inte vara rädda för att krydda steken ordentligt med salt och peppar eller andra eventuella kryddor, på både insidan och utsidan. Det är för att när man sedan skär upp köttet så ska de kryddor som finns i köttet kunna räcka för att man ska få en hel god skiva kött. Innan steken går in i ugnen så stek den på hög värme i en stekpanna på alla sidor. Det är för att täppa till köttporerna och du får ett saftigare kött då köttet inte förlorar lika mycket vätska under tillagningen i ugnen. Men det är också viktigt att man har ett rumstempererat kött för att det ska bli saftigt. Vill man att köttet ska vara lite rosa låt steken gå upp till 68-69 grader. Vill man att köttet ska vara genomstekt låt då steken gå upp till 73-74 grader. När man väl tar ut steken ur ugnen är det viktigt att låta steken få “vila”. Jag lägger steken i lite aluminiumfolie. Men tänk på att inte tätsluta foliet. Då fortsätter steken att tillagas och går upp i temperatur och det vill man ju inte ;-). Under tiden som steken vilar rostar jag potatisen. Och, nej, steken blir inte kall på den timmen!

Ingredienser:

6-8 pers2010-12-31 20101231 - Nyår i Göteborg 067

2,2 kg lammstek
3 kvistar färsk rosmarin el 3 tsk torkad
2 tsk torkad timjan
8 vitlöksklyftor
1 citron
vitpeppar
salt

2 msk smör
2 msk olivolja

24-30 små mjöliga potatisar
olivolja
flingsalt
timjan
svartpeppar

Gör så här:

  • Pusta eventuellt steken från eventuellt skinn och överflödigt fett.
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Lägg steken med ovansidan neråt. Strö över rosmarin, timjan, nymald vitpeppar och salt på insidan. Stick in vitlöksklyftorna i köttet. Pressa halva citronen över kryddorna.
  • Vik ihop lammet och bind ihop steken med ett steksnöre så det blir ett fint stycke kött. Pressa den andra halvan av citronen på utsidan av köttet och salta och peppra hela steken ordentligt.
  • Sätt på en stekpanna på hög värme, smält olja och smör. När smöret tystnat se till att få fin stekyta runt om hela steken.
  • Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av steken och ställ in i ugnen. Räkna på ca 3,5 timmar.
  • Tänk på att spara skyn som blir av steken! Den ska användas till rödvinssåsen!
  • Lägg sköljda potatisar i en ugnssäker form. Häll en ½ tsk olivolja på varje potatis. Krydda med timjan, svartpeppar och flingsalt. Låt det stå i ugnen på 225 grader i ca 1 h. Låt de vara gyllenbruna och knapriga i skalet.
  • Recept på såsen finns också på bloggen! 

lördag 1 januari 2011

Tunnbrödsrullar

Detta är min favorit av all plockmat. Jag kan inte säga någonting annat än att ni borde prova att göra detta för det är sååå himla gott!
Jag måste bara berätta att alla korten som är tagna på maten under nyårs kvällen är tagna av min goda vän Anna. Hon har också en blogg. Ta gärna en titt där också genom att trycka här.

Ingredienser:

6-8 personer

2 st kvadratiska tunnbröd
4 msk Philadelphiaost
3 msk pesto
ca 20 st oliver

Gör så här:

  • Bred ut osten på hela tunnbrödet.
  • Smeta ut pesto på knappt halva tunnbrödet. (lägg det på långsidan)
  • Lägg ut oliver på en rad längsmed långsidan.
  • Rulla tunnbrödet.
  • Sätt tandpetare i rullen med ca 4 cm mellanrum.
  • Skär tunnbröden mellan varje tandpetare och lägg upp på serveringsfatet.

Tunnbröds snacks


Detta är någonting som jag lärde mig när jag jobbade i köket på Lindhaga. Vi serverade det till en kall tomatsoppa. Jag brukar göra det som snacks till drinkar. De är rysligt goda och lätta att göra! Beroende på vad man vill servera det till kan man krydda dem olika. Exempelvis med timjan, basilika, vitlök, rosmarin etc. Det är bara att experimentera!
Ingredienser:

4 st kvadratiska mjuka tunnbröd
olivolja
flingsalt
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla ett tunt lager med olivolja på varje sida om tunnbrödet.
  • Strö flingsalt på den ena sidan.
  • Skär tunnbrödet i ca 2 cm breda pinnar och lägg på ett bakplåtspapper.
  • Sätt in tunnbrödet i ugnen ca 3-5 minuter. Håll koll så de inte bränns. När de är klara ska de vara hårda.

Bacon inlindade dadlar

Även detta är ett av tillbehören till den varma fördrinken. Just denna gången hade jag getost i dadlarna. Men det är lika gott om inte godare att ha blåmögelost i. Att servera färska dadlar fyllda med ost i är någonting som jag gör varje jul. Men för att göra det lite annorlunda provade jag att linda bacon runt dadlarna i år och det blev väldigt gott!

Ingredienser:

6-8 pers

16 dadlar
8 skivor bacon
150 g valfri ost (mögelost/mjukost)
svartpeppar

Gör så här:

  • Skär en skåra längs med dadelns kärna och pilla sedan ut kärnan.
  • Fyll de urkärnade dadlarna med din ost.
  • Dela baconskivorna på hälften. Rulla de runt dadlarna. (Så här långt kan man förbereda tidigare under dagen)
  • Peppra och lägg ner i en varm stekpanna med "skarven" ner i pannan. Vänd då och då.
  • Dadlarna är klara när baconet är klart.

Smördegsbakad fetaost och tomat rutor


Detta var verkligen hur gott som helst. Peter stod för detta och jag var bara med och kollade läget lite. Gillar man fetaost, soltorkade tomater och smördeg så är detta verkligen något för dig! Vi hade detta som en aptitretare tillsammans med den varma äppelciderdrinken och några aptitretare till. Längst ner på kortet ser ni de goda rutorna.

Ingredienser:

12 st rutor för 6 personer

1/2 platta smördeg
200 g fetaost
100 g soltorkade tomater
svartpeppar
grön pesto

1 ägg

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Strimla de soltorkade tomaterna fint och lägg de i en skål. Smula ner fetaosten och rör om i tomaterna. Peppra och blanda.
  • Dela den halva smördegsplattan i 3 delar. Kavla ut den på ett väl mjölat bakbord och försök få tre lika stora kvadrater. (Tänk på att få dem väldigt tunna. Gärna 0,5 mm. )
  • Lägg den första kvadraten på ett bakplåtspapper och bred ut ett tunt lager med pesto.
  • Strö sedan ut ett tunt lager med fetaostblandningen.
  • Lägg på en smördegsplatta och ett tunt lager med pesto. Strö sedan ut ett till tunt lager med fetaostblandningen och lägg den sista smördegsplattan överst.
  • Skär bort eventuell kant för att få en jämn snygg kant. Dela kvadraten i 12 bitar (3x4). Vill man ha ännu mindre bitar kan man försöka få till 15 bitar (3x5). Tänk på att ha en ordentligt vass kniv.
  • Pensla kvadraterna med ett uppvispat ägg. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter. Serveras ljumna eller rumstempererade.

Varm välkomstdrink

Igår var det nyårs afton och Peter och jag stod för årets festligheter. Jag har firat nyår tillsammans med mina vänner i 10 år i år. Därför försökte vi piffa till det lite extra. När alla kom fick de en varm välkomstdrink och lite gott tilltugg. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av kvällens meny då Peter och jag blev väldigt nöjda. Denna varma drink passar utmärkt nu när det är kallt ute och skulle lika gärna kunna passa bra en kylig höstkväll. Vi serverade drinken i höga champangeglas.


Ingredienser:
ca 6 personer

1,5 l äppelcider
1 dl socker
2 kanelstänger

3-4 cl vaniljvodka per glas

Gör så här:
  • Blanda cider, socker, kanelstängerna i en kastrull. Låt det koka upp.
  • Häll 3-4 cl vodka i varje glas och häll sedan i den varma cidern. Servera.